Skilsmisse - mange mister det økonomiske overblik

Uvildig økonomisk rådgiver Inge-Merete Østerlin

Når man står med en skilsmisse og de mange følelser, er økonomien et tungt emne at håndtere oveni. Inge-Merete Østerlin er uvildig rådgiver i Konsilium21 og hjælper mange, der har mistet overblikket.

- Det er megapinligt, jeg skal have en som dig til at se på min økonomi, refererer Inge-Merete Østerlin en af de kvinder, der kom til hende for at få hjælp.

- Men det er IKKE pinligt. Det er det på ingen måde. Økonomi er en kæmpe faktor ved skilsmisse,” understreger hun.

Overblik giver ro

- Der er tanker om børn og venner, men også hvordan kommer jeg til at leve fremover. Det er her jeg kan træde ind.

Inden for kort tid er fire kvinder kommet til hende for at få hjælp i deres skilsmisse. Fælles for dem er, at de havde mistet overblik over deres økonomi og var usikre på, hvordan de stod efter skilsmisse. Både i forhold til bolig og børn.

To af de kvinder, der kom til Inge-Merete Østerlin havde endnu ikke sagt til deres mænd, at de ville skilles. De behøvede simpelthen overblikket over, hvordan de stod efter en skilsmisse.

 

 

- For denne kvindes vedkommende ejede hun selv sin bolig og skulle ikke dele noget der. Men hun ønskede hjælp til at splitte den fælles økonomi op, fortæller Inge-Merete Østerlin.

Kvinden havde også brug for at synliggøre de mange udgifter, der var til deres fælles barn. Datteren havde nogle dyre fritidsaktiviteter, som kvinden gerne ville have manden til at betale til.

- Her satte vi os ned og lavede et budget både for hende og barnet, så hun fik overblik over, hvad hver især skulle bidrage med på barnets konto hver måned.

Ud af boliglånet ved skilsmisse

Mange har ikke de store overblik over, hvordan det med lån, bolig og friværdi hænger sammen.

- En kvinde troede hun kun kunne komme ud af sit medejerskab ved at sælge sine værdipapirer og indfri sin del af lånet. Jeg forklarede hende, at værdipapirerne jo var hendes, og som medejer af ejerboligen havde hun jo ret til sin andel af friværdien i huset, fortæller Inge-Merete Østerlin.

Hun gennemgik derefter med kvinden, hvordan de fandt frem til friværdien i boligen.

Mange giver gode råd

Da jeg selv er blevet skilt engang, kan jeg nemt sætte mig ind i, hvordan kvinder og mænd har det.

Jeg valgte dengang selv at gå til en psykolog for at håndtere følelserne over for mine børn.

I en skilsmissesituation rækker man ud til mange af sine nærmeste. Men det kan være svært at sortere i alle de velmenende råd. I en skilsmisse har man brug for konkrete svar.

En uvildig økonomisk rådgiver agerer anderledes end en veninde. Inge-Merete Østerlin går professionelt til værks og kommer rundt om alt i økonomien. Fx muligheden for at få børnebidrag. Ændring af forskudsregistrering så man ikke får et skattesmæk. Mulighed for at søge boligsikring, hvis man skal bo til leje.

- Jeg hjælper også gerne folk med at søge, fortæller hun.

Mænd får også hjælp

Det er ikke kun kvinder, der mister overblikket over økonomien ved skilsmisse.  Kollegaen i Konsilium21, Claus Østerlin, har også mænd i forløb om skilsmisse.

- Jeg kan jo egentligt lige så godt hjælpe en mand, lige som at han lige så godt kan hjælpe en kvinde. Men vi kan bare se, at mændene ringer til ham, mens kvinderne ringer til mig, slutter hun.

Forrige
Forrige

Er det klogt at købe bolig nu? – Råd til førstegangs-køberen

Næste
Næste

Claus Østerlin hjælper virksomhed med at finansiere udvidelser og opkøb