Claus Østerlin hjælper virksomhed med at finansiere udvidelser og opkøb

Det kræver penge at udvide eller opkøbe en anden virksomhed. Disse midler kommer ofte fra forskellige kilder. Det er det, jeg hjælper med i kraft af min lange erfaring med finansiering. 

Det er netop den manglende tid hos virksomhedsejeren, der er den store forhindring for finansiering af udvidelser og opkøb. Her kommer Claus Østerlin ind som en ressource og med sine mange års erfaring både som leder i banker og andre private virksomheder. Han ved lige præcis, hvad der øger og formindsker tilliden, når regnskaber og forretningsplaner bliver gennemgået.

Nogle virksomheder vælger efterfølgende at tage Claus Østerlin ind i bestyrelsen for at trække på hans erfaringer over en længere periode. Det er både eksisterende bestyrelser og nye bestyrelser i opstartsvirksomheder. 

Eksemplet med Jacob

Jacob er et eksempel på en mand, som jeg hjælper i øjeblikket. Navnet er ændret, men casen er fra 2023. Jacob er omkring 50 år og har gennem tiden startet og drevet flere virksomheder med succes. Han har ved flere lejligheder gået ind i opkøb af nødlidende virksomheder, som han har fået rettet op.

Lige nu er hans situation sådan, at han har én virksomhed, men ønsker at købe endnu en. Hans nuværende virksomhed har produktion af varer i Danmark og sælger disse i både Danmark og udlandet. Den virksomhed, han vil købe, får produceret varer i udlandet og sælger i dag primært i Danmark. Det er forskellige typer varer, de to virksomheder laver. Der er ikke overlap, men produkterne vil på sigt kunne supplere hinanden.

Sælgerne er et ægtepar, der sælger, fordi de er nået pensionsalderen. De har drevet den gennem mange år med fokus på det danske marked og har kun i mindre omfang opdyrket muligheden for eksport. 

Finansiering er et forløb

At få finansieringen på plads handler ikke blot om at skaffe et beløb fra en bank. Derfor er det som regel et længere forløb at skabe basis for en virksomhedsoverdragelse som denne.

Jacob har fundet nogle penge i den oprindelige virksomhed, og så har familien en privat opsparing, den skyder ind.

Banken vil typisk ikke finansiere det fulde købesum alene. I dette tilfælde vil banken finansiere halvdelen, så det kræver penge andre steder fra. De skal dels komme fra egenkapitalen.

Dels skal de komme fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), som jeg derfor har holdt møder med. Det er er virksomhedens potentiale som eksportvirksomhed, der åbner mulighed for at låne penge der.

For at overbevise bankerne om fornuften ved at udlåne penge til køb af virksomheden, skal regnskaberne være i orden, og der skal være en realistisk forretningsplan og budgetter. Virksomhedsejeren og jeg skal sammen påvise, at de investerede penge kan forrentes fornuftigt, og virksomheden kan betale lån tilbage.

 

Aldrig sket uden hjælp

Jacobs opkøb af den nye virksomhed ville højst sandsynligt ikke finde sted, hvis ikke han fik hjælp til det. Det er netop udfordringen med tid og fokus, der forhindrer ham i at skabe den nødvendige tillid hos dem, der skal yde lån. Jacob ville sagtens kunne gøre arbejdet selv, hvis ikke han samtidigt var direktør for en anden virksomhed, der krævede hans opmærksomhed.

 

Forrige
Forrige

Skilsmisse - mange mister det økonomiske overblik

Næste
Næste

Økonomisk rådgivning til købere i TV2-program.