Inge-Merete hjælper efterladte, når økonomi og boligsituation er uoverskuelig 

Efter dødsfaldet står Inge-Merete Østerlin klar til at hjælpe enker og enkemænd videre. Foto: Nikola Majkic/ AI collage

DØDSFALD - Midt i sorgen over tabet af en ægtefælle eller et familiemedlem kan det være ubærligt, hvis økonomien efter dødsfaldet tvinger den efterladte til at flytte. Mange går i sort, når det sker. Her hjælper Inge-Merete Østerlin og hendes kolleger fra Konsilium21. Ofte lykkes det at blive i boligen, andre gange handler det om at lande godt et nyt sted.

 

Tre eksempler på mennesker, som Inge-Merete Østerlin har hjulpet

 

Efterladt efter sin mors død

En kvinde i 70’erne havde i mange år boet sammen med sin mor og sin søn,.. Det var et stort hus, som moren ejede og som var gået i arv i flere generationer. Huset rummede inventar og ejendele fra de mange familiemedlemmer, der havde boet der gennem årene. Der skulle ryddes op efter tre generationer, hvis de skulle forlade huset.

Kvinden ønskede at blive i huset, der havde været ramme for hende og sønnen i mange år. Men hun havde også en søster, der skulle købes ud, hvis hun skulle overtage det.

Husets værdi var mange millioner kroner, og kvinden skulle låne mange penge for at gøre det muligt. Inge-Merete Østerlin regnede på det og fandt ud af, at det ikke kunne hænge sammen. Hun beregnede, hvad der bedst kunne betale sig for kvinden i forhold til en ny bolig. Sønnen skulle med til den nye bolig.

Kvinden havde aldrig ejet en bolig før og anede ikke, hvor mange penge hun kunne købe for, eller om hun kunne blive godkendt i banken til at låne.

"Det endte med, at vi fik hende godkendt til at købe en lille murermestervilla - en meget idyllisk villa, hvor hun fik 30 års afdragsfrihed," fortæller Inge-Merete Østerlin.

Kvinden blev glad og lettet over udsigten til at kunne bo trygt i boligen, indtil hun var over 100 år. Sønnen kom med, og der blev skrevet testamente, så han var sikret, når hun selv gik bort.

 

Blev i huset – trods bankens krav om salg

En kvinde i 70’erne kom til Inge-Merete Østerlin, efter hun havde mistet sin mand. Parret havde mødt hinanden 40 år tidligere og havde begge børn fra tidligere ægteskaber.

Da de blev gift, købte de sammen et dejligt hus, som nu indgår i boet. Hendes bank meddelte hende, at hun måtte sælge huset, da banken ikke ville hjælpe hende.

Hun var meget ked af at skulle forlade huset, nabolaget og livet i det lille nærområde, hun boede i. Her kom Inge-Merete Østerlin ind og begyndte at regne på økonomien. Hun så, at på grund af meget friværdi og nogle værdipapirer efterladt af manden, kunne det hænge sammen. Inge-Merete Østerlin gik til andre banker, hvor det lykkedes at få en nedsparingskredit og få frigivet nogle penge, så hun både kunne skifte med mandens datter og forblive i huset med samme rådighedsbeløb i 20 år frem, indtil hun var midt i 90'erne.

Kvinden var lykkelig over at kunne fortsætte sit aktive liv i det område, hvor hun havde boet i mange år.

Intet at gøre

"Jeg havde en kvinde, hvor jeg simpelthen blev nødt til at sige, at hun var nødt til at sælge boligen," fortæller Inge-Merete Østerlin.

Kvinden var meget ked af det. Hendes mand var død, og hun kunne slet ikke overskue det. Hun havde aldrig haft indblik i økonomien.

Hun var knap halvfjerds, og efter mandens død gik det op for hende, at han ejede deres hus 100 procent. De havde også en lejlighed, som han også ejede fuldt ud. Hun havde aldrig sat sig ind i det.

Det gik op for hende, at hvis hun skulle have lov at forblive boende, skulle hun godkendes til at overtage ejendommen og lånet.

"Han havde ikke efterladt hende noget. Der var ingen penge," fortæller Inge-Merete.

Kvinden havde ét fælles barn med manden, mens han havde børn fra tidligere forhold.

Hun havde absolut ingen penge, ikke engang penge til at betale Inge-Merete Østerlin. Så hun endte med at gøre det gratis.

Så Inge-Merete måtte meddele bobestyreren og kvinden, at hun desværre intet kunne gøre. Kvinden var nødt til at sælge huset og se, hvad der var tilbage, når arven var delt."

 

 

Husk at lave forberedelser

Inge-Merete Østerlin anbefaler, at man overvejer at få lavet testamente, overvejer at give sine børn et arveforskud eller et årligt skattefrit gavebeløb og samtidig få lavet fremtidsfuldmagter. Det er en god ide for alle parter at få afklaret situationen for den efterladte, inden det er for sent. Mange advokater tilbyder at holde et gratis første møde om disse emner.

 

Inge-Merete Østerlin og hendes kolleger i Konsilium21, Janne Jochims, Claus Østerlin og Jan Schmidt, hjælper alle med at skabe overblik og muligheder for efterladte ægtefæller eller andre efterladte i en vanskelig situation.

 

Forrige
Forrige

Er du virksomhedsejer med mange kasketter?

Næste
Næste

7 tip til forskudsopgørelsen