7 tip til forskudsopgørelsen

7 råd til forskudsopgørelsen

FORSKUDSOPGØRELSEN er vigtig, når du forbereder dig på at købe bolig. Får du styr på den, kan du undgå grimme overraskelser, der kunne spænde ben for dit boligkøb. Derfor får du her 7 tip fra Konsilium21.

Det er den tid på året igen, hvor vi skal tage hul på forskudsopgørelsen og sikre, at vores skat og indkomst er i orden for det kommende år. Dette gælder især for dem af os, der driver vores egne virksomheder og samtidig jonglerer med livet som husejere eller dem, der overvejer at købe en bolig.

1. Hold styr på forskellen mellem forskudsopgørelse og årsopgørelse

Forskudsopgørelsen er som et budget for din indkomst og skat i det kommende år. Det er afgørende at adskille det fra årsopgørelsen, der fungerer som en oversigt over din indkomst for det forgangne år. Opdater din forskudsopgørelse løbende, især hvis der sker ændringer i din økonomi.

2. Tilpas din forskudsopgørelse som selvstændig

For selvstændige kan økonomien være uforudsigelig. Tilpas din forskudsopgørelse efter nogle måneder, hvor du har et bedre indblik i din virksomheds økonomiske præstationer. Dette mindsker risikoen for at ende med en uventet skatteregning.

3. Håndter modregning og B-rater

Når du retter din forskudsopgørelse som selvstændig, bliver den forventede skat fra din virksomhed først modregnet i dine fradrag. Hvis skatten ikke kan indeholdes, skal du betale B-rater. Vær opmærksom på at rette løbende for at undgå problemer.

4. Topskat og ændringer i indkomst

Hvis du nærmer dig topskattegrænsen, skal du justere din forskudsopgørelse. Overskrider du grænsen, stiger din skatteprocent, og du kan ende med et skattesmæk, hvis du ikke opdaterer din forskudsopgørelse i tide.

5. Frivillig betaling af restskat

Du har mulighed for at foretage frivillige indbetalinger af forventet restskat. Gør dette rentefrit inden årets udgang for at undgå ekstra omkostninger.

6. Opdater din forskudsopgørelse løbende

Følg op på din forskudsopgørelse 2-3 gange om året, især sidst på året, når du har det bedste indblik i din virksomheds økonomi. Frivillig indbetaling efter årets udgang pålægger renter og procenttillæg.

7. Tilret din indtægt løbende

Sørg for at ændre din forventede indtægt, hvis din indkomst ændrer sig i løbet af året. Så du fx ikke får beskæftigelsesfradrag, hvis du er på dagpenge.

 

Bonus

Tjekliste til din og din ægtefælles forskudsopgørelse

 

  • Tjek resultatet af din virksomhed og valg af virksomhedsordning.

  • Kontroller korrekt indberetning af lønindkomst.

  • Gennemgå øvrige indtægter uden løbende A-skat.

  • Vær opmærksom på rentebeløb ved omlægning af boliglån.

  • Husk ændringer i livet som ægteskab, skilsmisse eller barsel.

  • Opdater ved pension, deltidsarbejde eller iværksætteri.

  • Indtast ejendomskøb for korrekt beregning af ejendomsskat.

  • Forventes ændringer i investeringsindkomster som aktier og obligationer?

  • Gennemgå befordringsfradrag ved jobskifte eller barsel.

  • Husk indtægter fra deleøkonomi som boligudlejning eller biludlejning.

Konsilium21’s partnere Janne Jochims, Inge-Merete Østerlin, Claus Østerlin og Jan Schmidt kan hjælpe din med at få overblik over din økonomi. Fx i forhold til at blive klar til et boligkøb.

 

Abonnement på rådgivning

Vidste du, at du med et abonnement hos Konsilium21 har adgang til en uvildig økonomisk rådgiver, som du fx kan drøfte forskudsopgørelsen med?

Du kan også bruge rådgiveren til at overvåge markedet for det bedste tidspunkt at omlægge dine lån. Du kan få hjælp til at få omlagt dig daglige økonomi eller andre spørgsmål, der kunne bruge opmærksomhed fra en erfaren, uvildig økonomisk rådgiver.

Forrige
Forrige

Inge-Merete hjælper efterladte, når økonomi og boligsituation er uoverskuelig 

Næste
Næste

Sådan forbereder du dig på at købe din drømmebolig og finansiere den