Hvad er bedst ejerbolig eller andelsbolig?

Hvad er bedst – ejer eller andel?

Mange spørger, hvilken boligform der er bedst. Enten i forhold til deres økonomiske situation, beliggenheden eller temperaturen på samfundsøkonomien.

”Der er ikke noget entydigt svar på, hvad der er bedst at købe,” siger Janne Jochims.

Ejerboligerne er dem, der har de største udsving i pris. Men en andelsbolig kan være rigtig god at eje. Det kan være en rigtigt god ide at købe sin egen bolig i stedet for at leje.

”På den måde er man med på boligmarkedet, der på trods af udsving generelt stiger på den lange bane,” siger Inge-Merete Østerlin.

Som lejer sparer du ikke op i en bolig og får en friværdi med tiden.

 

Har du ingen opsparing?

Det kræver 5% af købssummen, hvis du skal købe en ejerbolig. Til en andelsbolig skal du have 5% af den tekniske pris, som er købsprisen plus andelsboligens del af foreningens samlede gæld.

Den tekniske pris på en andelsbolig er alligevel en del lavere end prisen på en ejerbolig.  

Derfor er kan du fx starte med en lille andelsbolig. Når først du er kommet ind i en andelsboligforening, kan du ofte bytte til en større. Du sparer også op i din bolig, når du har en andelsbolig, så du har til udbetalingen til din næste bolig. Det er ikke sådan, at det er bedst at ende med en ejerbolig.

”Når folk ført er kommet ind i en rigtigt god andelsforening, flytter de ikke bare sådan igen,” fortæller Inge-Merete Østerlin.

 

Ejerbolig – fordele og ulemper

·      Du skal have 5% af købesummen + udgifter til advokat, skøde m.v. for at få lov til at købe en ejerbolig.

  • Du skal betale skat af værdien af boligen – ejendomsværdiskat

  • Renten kan låses fast, så du kan have samme rente i 30 år

  • Der er størst mulighed for at tjene på en stigning i prisen

  • Der er størst risiko for at tabe på et fald i prisen

  • I en ejerbolig er det dig, der bestemmer – hvis du fx vil udleje boligen

 

Andelsbolig – fordele og ulemper

  • Man er fælles om vedligeholdelse af ejendommen

  • Man er også fælles om at bestemme

  • Lån kan være dyrere, da du ikke kan få kreditforeningslån, men de kan også være billigere. Andelsboliglån kan fås ned til fx 2,95% og uden bidrag. Med et realkreditlån udgør rente og bidrag tilsammen over 4 % i øjeblikket.

  • Renten vil være variabel, da man kun kan få banklån

  • Lavere pris på andelsbolig

  • Du skal godkendes af andelsboligforeningens bestyrelse

  • Bestyrelsen skal godkende det, hvis du fx vil udleje

  • Banken skal også godkende andelsforeningens økonomi.

  • Du skal kunne godkendes til både andelsboligens pris og andelsboligens del af foreningens samlede gæld. Det kaldes den tekniske pris.

 

Ting du skal tjekke, inden du køber andelsbolig

  • Er andelsboligforeningen sund?

  • Ligger der store udgifter forude? – fx nyt tag, kloak eller altaner

  • Hvor stor en andelsforeningens gæld?

  • Disse dokumenter tager du med til din økonomiske rådgiver

o   Andelsforeningens vedtægter

o   Referat fra seneste generalforsamling

o   Seneste regnskab

 

Gældsfaktor sætter grænser for lån

Du må som udgangspunkt maksimalt låne fire gange så meget, som du tjener om året. Har får det en betydning, hvor stor en fælles gæld der er andelsboligforeningen, hvis du skal købe en andelsbolig.

Hvis man for eksempel vil købe en andelsbolig til 1,5 mio. kr., som er en meget normal pris i København. Hvis andelsboligforeningen har et fælleslån på 100 mio. kr, og der er 100 lejligheder i foreningen. Rundt regnet hæfter man som andelshaver for en million af den fælles gæld. Den million skal lægges oven i det, man skal godkendes til i banken. Så vil man købe andelen til 1,5 mio. kr., skal man godkendes til 2,5 mio. kr.. Det er derfor en anden godkendelsesproces.

 

Er andelsforeningen sund? – ting at holde øje med

Det er vigtigt, det er en sund forening, du køber dig ind i. Man hæfter solidarisk, så man køber sig også ind i foreningens gæld.

Hvis en andelsboligforening sidder med afdragsfrie lån eller swap-lån, kan den månedlige husleje pludseligt stige meget.

Læg mærke til, hvis huslejen er meget høj. Er den månedlige boligafgift 2800 kr. om måneden, er det rigtigt godt. Men er boligafgiften 10.000 kr. om måneden, mens andelen kun koster 200.000 kr., skal du være på vagt. Du skal også være på vagt, hvis prisen på lejligheden er særligt dyr. Så benytter man sikkert valuarvurdering i andelsboligforeningen, hvilket betyder, at prisen er skruet op til maks.

Den bedste type andelsbolig er dem, hvor man driver foreningen efter andelstanken: at alle skal have mulighed for at komme ind. Det betyder, at man har holdt priserne nede, så det er billigt at komme ind. Den type kan være svære at få fat i, da de typisk bliver solgt via en venteliste.

 

Få kigget på din situation

Vil du have mest ud af dine penge, når du køber bolig, kan du starte med et gratis og uforpligtende møde, hvor Janne Jochims eller Inge-Merete Østerlin gennemgår din økonomi og fortæller dig om mulighederne.

Forrige
Forrige

Renten stiger, men det har også fordele.

Næste
Næste

Andy fik sit andelslån en halv time inden deadline